logo
selecteer taal   select english    select dutch
Kwaliteitsresearch voor Professionele Beleggers
ALGEMEEN

Sinds 1986 adviseert Financiële Diensten Amsterdam (FDA) professionele beleggers op basis van een combinatie van onafhankelijke aandelenresearch en macro-economische analyse.
  • Objectief: FDA is volledig onafhankelijk en vrij van potentiële belangenconflicten. Onze klanten betalen ons rechtstreeks voor ons advies en onze research. FDA is geen effectenbemiddelaar en verkrijgt derhalve geen inkomsten uit door cliënten uitgevoerde transacties.
  • Doelgericht en betrouwbaar: FDA streeft naar de hoogst mogelijke researchkwaliteit binnen een zorgvuldig geselecteerd universum van blue chip bedrijven.
  • Transparante methodologie: Beleggingsmogelijkheden worden weergegeven in een overzichtelijke risico-rendementsmatrix, die continu onze voorkeuren aangeeft binnen het research universum.
  • Verantwoordelijk: Corporate governance en maatschappelijk verantwoord beleggen zijn integrale onderdelen van een bedrijfsanalyse.
  • Betaalbaar: FDA’s vergoeding is gerelateerd aan de toegevoegde waarde die behaald wordt voor de klant.


PRODUCTEN

Onze klanten (pensioenfondsen, banken, 'family offices', goede-doelenfondsen en andere beleggers) hebben op verschillende manieren baat bij FDA’s expertise, afhankelijk van de omvang en karakteristieken van hun portefeuille:
  • toegang tot het on-line researchsysteem, FDA Consultancy, met daarin de dagelijkse analyses van het FDA team
  • portefeuille advies, inclusief persoonlijke assistentie, toegang tot FDA Consultancy en statistische data analyses en rapportages
  • maatwerk: oplossingen aangepast aan de behoeften van de klant


Voorbeeldrapporten
pdf documentsIntuitive Surgical Company Analysis (23 jan 2017)
pdf documentsTesla Inc Company Analysis (11 jul 2017)
pdf documentsVisa Company Analysis (9 jan 2018)
pdf documentsFDA Investment Trends (16 nov 2018)
PORTEFEUILLES

De toegevoegde waarde van onze research komt het best tot uiting in een gedisciplineerd beleggingsproces en een onderscheidend rendement, zoals de FDA Blue Chips Equity modelportefeuille laat zien.


Portefeuille rendement


rendement % 15-11-2018ult. jr.12mndavd.*avd.**
portefeuille9.411.2338.210.0
benchmark2.55.0188.77.1
outperformance6.96.2149.52.9
benchmark: EUR-US Equity Composite TR (50/50)
omzet % ult. jr.12mnd avd.**
Turnover is the number of sell transactions divided by the average value of the portfolio. The average value is the average of the value at the start and at the end of the period.
9.610.5 12.8
aantal maanden outperformance %12mnd avd.**
outperformance / totaal 8 / 12 113 / 184
(*portefeuille aanvangsdatum 30-6-2003 / ** jaarbasis)

Voor het bereiken van optimale transparantie worden alle portefeuillewijzigingen gemotiveerd.

Recente portefeuillewijzigingen
14 novMorgan Stanleyverkocht[motivatie]

Na de financiële crisis van 2008 heeft Morgan Stanley het accent verlegt naar vermogensbeheer. Dit verminderde de afhankelijkheid van de meer volatiele zakenbankactiviteiten. In de afgelopen paar jaar heeft het bedrijf zowel in vermogensbeheer als bij de zakenbankactiviteiten marktaandeel gewonnen, mede vanwege de relatief zwakke positie van haar Europese concurrenten. De groei van de inkomsten uit vermogensbeheer zal echter in toenemende mate komen van kredietverlening aan klanten. Deze activiteit is meer riskant en inherent cyclisch. De winstmarge in de divisie heeft bovendien historisch hoge niveaus bereikt, waarmee de ruimte voor verdere margeverbetering beperkt is. Ondertussen worden de omstandigheden minder bevorderlijk voor zakenbankactiviteiten in de VS, onder andere vanwege de geleidelijke verkrapping van het monetair beleid. Als gevolg hiervan is het belang in Morgan Stanley verkocht.

14 novIlluminagekocht[motivatie]

Illumina is de dominante marktleider in instrumenten die de DNA-volgorde inzichtelijk maken. Het bedrijf levert instrumenten en bijpassende verbruiksartikelen en diensten, waarbij kennis van biotechnologie, software, instrumenten en complexe gegevensverwerking wordt gecombineerd. Het management heeft door sterke expertise en ervaring een sterk concurrentievoordeel gecreëerd om toenemende concurrentie te weerstaan. Illumina heeft voldoende schaalgrootte opgebouwd om kleinere concurrenten zoals Pacific Biosciences te kopen. Daarnaast stimuleert het ondernemende management aangrenzende bedrijfsinitiatieven onder de paraplu van Illumina Ventures. Daarmee krijgt het bedrijf in een vroeg stadium toegang tot innovatieve technologieën en diensten. Genetische testen leveren een nauwkeurigere diagnose op wat kan leiden tot effectievere behandelingen. De sequentie-analyse markt zal naar verwachting de komende jaren blijven groeien met ongeveer 15 tot 20 procent per jaar door technologische vooruitgang en lagere kosten van sequentie analyse. De aandelen zijn toegevoegd aan de portefeuille.

10 oktApplebijgekocht[motivatie]

De populariteit van de nieuwste iPhone modellen, ondanks een flinke prijsverhoging, bevestigt de sterke concurrentiepositie van Apple, die wordt ondersteund door een uniek ecosysteem. Verdere groei van de al grote gebruikersbasis, dankzij de introductie van goedkopere smartphones, in combinatie met structureel groeiende uitgaven per gebruiker aan mobiele apps en abonnementen zoals Apple Music, zorgen voor betere omzet- en winstverwachtingen op de lange termijn. Andere productcategorieën zoals accessoires en Mac computers blijven sterk presteren. De uitzonderlijk sterke financiële positie kan gebruikt worden voor expansie in nieuwe groeisegmenten zoals video streaming en technologie voor zelfrijdende auto's. Het gewicht van Apple in de portefeuille is verhoogd.

10 oktKBC Group NVgereduceerd[motivatie]

KBC Group kan bogen op een solide kapitaalpositie die ruimte biedt voor groei van de kredietverlening. Groeimogelijkheden van de Belgische bank-verzekeraar liggen in markten in Oost-Europa en in Ierland. Vooralsnog blijft de thuismarkt echter doorslaggevend voor de resultaatontwikkeling. Aangezien KBC hier reeds een groot marktaandeel heeft, zijn de mogelijkheden voor groei beperkt. Daarnaast zet de stevige concurrentie op de Belgische hypotheekmarkt een druk op de rentemarge. Tezamen met een verwachte stijging van de kosten voor slechte kredieten, vanaf het huidige lage niveau, beperkt dit de ruimte voor een verbetering van de resultaten op korte termijn. De positie in de portefeuille is iets verlaagd om ruimte te bieden voor beleggingen met aantrekkelijkere groeivooruitzichten en een meer solide risicoprofiel.

10 oktElectronic Artsbijgekocht[motivatie]

Electronic Arts (EA) is één van de wereldmarktleiders in de productie en de distributie van videospellen. Het bedrijf heeft een brede portefeuille, maar de kracht ligt voornamelijk in sportspellen; een snelgroeiend segment waarin het een monopoliepositie bekleedt dankzij exclusieve licentieovereenkomsten met grote sportorganisaties. EA's transitie van een traditioneel uitgeversmodel naar een digitaal direct-aan-consument-model verloopt voorspoedig. Dit is gunstig voor de winstgevendheid en de groeimogelijkheden. Veranderende consumentenvoorkeuren en de opkomst van verschillende game concepten blijven risico's voor gevestigde namen in de gaming industrie, maar EA is in de positie om met eventuele verschuivingen in consumentenvoorkeuren om te gaan. Het belang van EA in de portefeuille is verhoogd.